Niğde İli Elma Üreticileri Birliği https://www.nigdeelbir.com Niğde İli Elma Üreticileri Birliği Wed, 13 Dec 2023 10:12:20 +0000 tr hourly 1 https://www.nigdeelbir.com/icerik/uploads/2023/12/cropped-Yeni-Logo-karee-32x32.png Niğde İli Elma Üreticileri Birliği https://www.nigdeelbir.com 32 32 Genel Kurul Toplantımız 15.04.2022 Tarihinde Gerçekleşecektir. https://www.nigdeelbir.com/genel-kurul-toplantimiz-15-04-2022-tarihinde-gerceklesecektir/ Tue, 15 Mar 2022 13:21:01 +0000 http://www.nigdeelbir.com/?p=163 […]]]> Değerli Üyelerimiz,

Niğde Elma Üreticileri Birliğimizin Genel Kurul Toplantısı 15.04.2022 (Cuma) birlik merkezinde yapılacaktır.

Gereğini bilgilerinize rica eder, ilginize ve katılımınıza şimdiden teşekkür ederim.

Atilla KAPLAN

Elma Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı​

 

Birlik Adresimiz: İlhanlı Mah. Aydınlık Cad 33/B Niğde/Merkez

]]>
Niğde İli Elma Üreticileri Birliğine Ticaret Bakanlığından UR-GE Projesi Desteği https://www.nigdeelbir.com/elma-ureticileri-birligi-yatirimlarina-devam-ediyor/ Tue, 23 Mar 2021 05:31:49 +0000 http://www.enteresancizgi.com/demo/elmabirlik/?p=59 […]]]> Niğde İli Elma Üreticileri Birliğinin, Ahiler Kalkınma Ajansının (AHİKA) danışmanlığında hazırladığı “Niğde Elması Dünya Pazarında” isimli proje ile Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne yaptığı UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı) Proje desteği başvurusu hibe almaya hak kazandı.

Niğde İli Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Kaplan konuşmasında şunları söyledi:
“Elma üretimi iller bazında dikkate alındığında Isparta ili 617 bin ton ile Türkiye üretiminin %20,36’sını, Karaman 497 bin ton ile %16,41’ini ve Niğde 327 bin ton ile %10,81’ini karşılamaktadır. Bu büyük üretim kapasitesi sayesinde Niğde ili elması ile bilinen şehirlerden biri olmuştur. Son yıllarda küresel iklim değişikliğinin bitkisel üretimde görülen olumsuz etkileri üreticileri de farklı çözüm yolları bulmaya yöneltmiştir. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak, uluslararası rekabette avantajlı hâle gelmek için ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına proje başvuruları yapılması yönüne gidilmiştir.  2019 yılında kurulan Niğde İli Elma Üreticileri Birliği üretilen elma ve sert çekirdekli meyvelerin, katma değerini artırarak uluslararası pazarlara ulaşmasını planlamaktadır. ‘Niğde Elması Dünya Pazarında’ isimli proje ile Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne yapmış olduğumuz UR-GE(Uluslar Arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı) Proje desteği başvurumuz hibe almaya hak kazanmıştır. Ahiler Kalkınma Ajansının danışmanlığında hazırlamış olduğumuz proje ile 3 yıl, firmalarımızın ihtiyaç analizleri yapılarak raporlanacak, belirlenen konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri alınacak ve hedef pazar ülkelerine ziyaretler düzenlenecektir. %75 oranında hibe ile toplamda 2 milyon Amerikan Dolarına kadar destek kullanılabilecektir.”

​​ ​​

]]>
Niğde’de elmadaki verim üreticinin yüzünü güldürdü https://www.nigdeelbir.com/210-milyon-dolarlik-elma-ihracati/ Tue, 23 Mar 2021 05:30:09 +0000 http://www.enteresancizgi.com/demo/elmabirlik/?p=56 […]]]> Niğde’de elmadaki verim üreticinin yüzünü güldürdü

Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde’de bu yıl üretilen ve kalitesinin yanı sıra verimi ile üreticinin yüzünü güldüren elmanın hasadına başlandı.

Elma hasadının devam ettiği Niğde‘de yaklaşık 280 bin dekar alanda 450 bin ton rekolte bekleniyor. Kentten bu yıl yaklaşık 80 bin ton elmanın ihraç edilmesi hedefleniyor.

Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, AA muhabirine, bu sezon Niğde’de elma rekoltesinin ve kalitesinin güzel olduğunu söyledi.

Kentin elma üretiminde Türkiye’de önde gelen şehirlerden olduğunu belirten Kaplan, “Niğde bu yıl üretimde sanırım ikinci sırada yer alır. Bu sene 450 bin ton civarında elma rekoltesi bekliyoruz. Hasada başladık. Niğde’de genelde büyük bahçelerde kaliteli ve ihracata uygun elmalar üretiliyor. Bu nedenle ihracatçı firmalar, Niğde bölgesini tercih ediyor. Şu anda dış pazardan talep var.” dedi.

Kaplan, elmanın kilogramının 2,5-3 lira arasında satıldığını, üreticinin fiyattan memnun olduğunu dile getirdi.

Hindistan, Endonezya ve Malezya’ya satılıyor

Elmaya Uzak Doğu’dan çok talep olduğunu anlatan Kaplan, şunları kaydetti:

“İhracatımız önceki yıllarda çok azdı. Türkiye genelinde 3 milyon ton civarında elma üretiliyor, bunun yaklaşık 700 bin tonu kalite olarak ihracata uygun. İhracata uygun elma oldukça ihracat da artmaya başladı. Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin ton elma ihracatı bekleniyor. Bunun 80 bin tonuna yakınının Niğde’den gerçekleşmesini hedefliyoruz çünkü büyük bahçeler, ihracata uygun kalitedeki elmalar Niğde bölgesinde daha fazla. Daha çok Uzak Doğu pazarından talep var. Hindistan, Endonezya, Malezya tarafından talep çok. Hindistan’a daha çok gönderiyoruz. Bunun dışında Orta Doğu pazarına da gitmeye devam ediyor. Rusya bazen bizden alım yapıyor o da ciddi bir pazar.”

Kaplan, Elma Üreticileri Birliğini bu yıl faaliyete geçirdiklerini aktararak, “Üretimden hasada, depolamaya, pazarlamaya kadar her alanda faaliyet göstererek daha fazla ihracat yapmak istiyoruz. Yurt dışı pazarlarının istediği kalitede elma yetiştirmek istiyoruz. Bunun için birlik kurduk. İnşallah daha iyi ürün elde edip, daha iyi depolayıp, hasat kaybını en aza indirip, pazarlamayı en iyi şekilde yapmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

]]>
‘Niğde Elma’sı Dünya Pazarında Tanıtılacak https://www.nigdeelbir.com/yas-sebze-meyvede-pazar-degisimi/ Tue, 23 Mar 2021 05:27:06 +0000 http://www.enteresancizgi.com/demo/elmabirlik/?p=53 […]]]> ‘Niğde Elma’sı Dünya Pazarında Tanıtılacak

Niğde Elması, Niğde Elma Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan ‘Niğde Elması Dünya Pazarında’ Projesi ile dünya pazarında tanıtılacak.
Projenin, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) kapsamında 2 milyon dolar hibe almaya hak kazandığını söyleyen Kaplan, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl kabul edilen projemizle daha kaliteli üretim yapıp daha iyi şekilde pazarlamak istiyoruz. Bugün de üretici firmaların ihtiyaçlarını belirlemek üzere toplandık. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda yapılması gerekeni rapor halinde ortaya koyacağız. Daha sonra yurt içi ve dışı faaliyetlerde bulunacağız. Niğde elmasını en iyi şekilde tanıtacağız ve pazarlayacağız. Projeyi Selçuk Üniversitesi ile yürütüyoruz. Şu an üretimimiz çok ama ihracatımız düşük. Yaklaşık 3 milyon ton üretim yapmamıza rağmen Irak, Suriye, Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Libya, Türkmenistan gibi ülkelere 230 bin civarında ihracatımız var. İhracatı artırmayı hedefliyoruz.”
Ürünleri üreticiden direkt tüketiciye ulaştırma amacında olduğunu belirten Kaplan, gerçekleştirilebilirse gıda enflasyonunun önlenmesinde büyük başarı sağlanacağını dile getirdi.
Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde Ofis Koordinatörü Davut Yeşil’de Niğde elması için coğrafi işaret başvurusu yapıldığını ve sonuç beklendiğini söyledi.

]]>
Niğde’de üretilen elmanın dünya pazarındaki rekabet gücü artacak https://www.nigdeelbir.com/nigdenin-fidanlari-turk-cumhuriyetlerinde-meyve-veriyor/ Tue, 23 Mar 2021 05:25:00 +0000 http://www.enteresancizgi.com/demo/elmabirlik/?p=50 […]]]> Niğde’de üretilen elmanın dünya pazarındaki rekabet gücü artacak

Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan: – “Şu anda Niğde’de üretilen elma, çeşitli ilerde depolanıyor ve oradan pazarlanıyor. Pazar orada oluştuğu için ihracatçı oraya yöneliyor” – “Niğde’yi pazarlama konusunda cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Böylelikle ihracatçı firma direkt Niğde’ye gelecek.

Niğde Elma Üreticileri Birliğince hazırlanan ve Ticaret Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı’ndan (URGE) 2 milyon dolar hibe almaya hak kazanan “Niğde Elması Dünya Pazarında” projesiyle ürünün rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, AA muhabirine, ürünlerin üreticiden tüketiciye direkt ulaşmasını sağlamak amacıyla geçen yıl birliği kurduklarını söyledi.

Türkiye’nin elma üretiminde dünyada dördüncü, Niğde’nin ise Türkiye’de ilk üçte yer aldığını aktaran Kaplan, 7 milyon dikili fidan varlığıyla kentin Türkiye’de birinci olduğunu aktardı.
Ahiler Kalkınma Ajansı ile “Niğde Elması Dünya Pazarında” projesi hazırladıklarını hatırlatan Kaplan, projenin, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı’ndan 2 milyon dolar hibe almaya hak kazandığını bildirdi.

Kaplan, birlik sayesinde üretimden hasada, depolamadan paketlemeye kadar elmayı en iyi şekilde pazarlayabilmeyi amaçladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
“Küresel ısınma, iklim değişiklikleri, yaşadığımız olumsuzlukladan bazıları. Bunları nasıl bertaraf edebiliriz, nasıl daha çok çeşit üretebiliriz, en iyi nasıl pazarlayabiliriz diye Ahiler Kalkınma Ajansı ile proje hazırladık. Türkiye’de ilk kez kabul gören bir proje. Bu projeyle destek alacağız. Üretim aşamasında danışmanlık hizmetleri, pazarlama aşamasında ihracatçıları çekebilme ve Niğde’de üretilen elmaları dünyanın çeşitli ülkelerinde tanıtma fırsatı bulacağız. En temel amacımız ürünümüzü direkt üreticiden tüketiciye pazarlayabilmektir. Şu anda Niğde’de üretilen elma, çeşitli ilerde depolanıyor ve oradan pazarlanıyor. Pazar orada oluştuğu için ihracatçı oraya yöneliyor. Dolayısıyla Niğde’yi pazarlama konusunda cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Böylelikle ihracatçı firma direkt Niğde’ye gelecek.”

Proje sayesinde Niğde’de depolama ve paketleme tesislerinin artacağını vurgulayan Kaplan, üreticilerin elma ve diğer çeşitleri daha iyi pazarlama imkanı bulacağını dile getirdi.

Kaplan, “Söz konusu proje 3 yıl devam edecek. Birlik olarak ihracatçılara 50-100 bin ton elma sağlayabileceğiz. Yani ihracatçıların taleplerini karşılayacağız. Hedeflerimizden biri de elma borsası oluşturmaktır. Borsa oluşturabilirsek üretici, ürünlerini değerinde pazarlama fırsatı bulacak. Niğde’de çok farklı türde elma yetiştirilmektedir. Bu çeşitler dünya pazarının istediği çeşitlerdir. Ayrıca Niğde’ye has misket elmanın daha çok yetiştirilmesi için çalışma yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

]]>
AHİKA, Niğde 1.Elma Çalıştayı’na Katıldı https://www.nigdeelbir.com/ahika-nigde-1-elma-calistayina-katildi/ Tue, 23 Mar 2021 05:23:21 +0000 http://www.enteresancizgi.com/demo/elmabirlik/?p=47 […]]]> ​Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü ile ALMA-ATA Teknik Tarım öncülüğünde düzenlenen “Niğde 1.Elma Çalıştayı” sona erdi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki program; Niğde İli Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, Ziraat Yüksek Mühendisi Attila Kaplan, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, Niğde İl Müdürleri, sektör temsilcileri ve bilim adamları ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Elma yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlıları, hasat ve depolama ile pazarlama gibi konularda oturumların düzenlendiği açılış gününde; “Elma Üretiminde Güncel Yetiştirme Teknikleri”, “Elma Ağaç Mimarisi”, “Elma Islahında Eğilimler”, “Önemli Elma Hastalıkları”, “Elmada Biyolojik Mücadele Uygulamaları”, “Elma Hasadı ve Depolama”, “Elma Yetiştiricilerinin Örgütlenmesi ve Pazarlama” başlıklı konuşmalar yer aldı.
Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü ve Ziraat Yüksek Mühendisi Davut Yeşil de çalıştayda  “Pazarlamada İtalya Örneği” isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Programın ikinci gününde ise “Altay Köyü Elma Fidanlığı Ziyareti”, “Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Ziyareti” ve “Alma-Ata Elma İşletmesinde Elma Hasat Şenliği” etkinlikleri yer aldı.

]]>
Niğde’nin fidanları Türk Cumhuriyetleri’nde https://www.nigdeelbir.com/nigdenin-fidanlari-turk-cumhuriyetlerinde/ Mon, 22 Mar 2021 19:04:59 +0000 http://www.nigdeelbir.com/?p=132 […]]]> Niğde’de bir firma, yılda ürettiği yaklaşık 2 milyon meyve fidanının 1 milyonunu Türk Cumhuriyetleri’ne ihraç ediyor.
Niğde’de bir firma, yılda ürettiği yaklaşık 2 milyon meyve fidanının 1 milyonunu Türk Cumhuriyetleri’ne ihraç ediyor.
Ulukışla ilçesinde yaklaşık 1800 dönüm alanda faaliyet gösteren firma, elma ağırlıklı olmak üzere armut, kiraz, erik, nektarin gibi meyve fidanları üretiyor ve yılda yaklaşık bir milyon fidanı, başta Kazakistan olmak üzere Türk Cumhuriyetleri’ne gönderiyor.
Alma-Ata Fidancılık ortaklarından Atilla Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılına kadar Niğde Üniversitesinde akademisyen olarak çalıştığını söyledi.
Daha sonra istifa ederek ortağı Ali Yaşar Çakırca ile fidan işine girdiklerini anlatan Kaplan, şunları kaydetti:
“O yıldan bu yana büyüyerek devam ediyoruz. O yıllarda 100 bin fidan üretirken şimdi 2 milyon civarında fidan üretimimiz var. Ürettiğimiz fidanlarla yurt içinde ve dışında anahtar teslimi bahçeler yapıyoruz. Ağırlıklı olarak elma ama ılıman iklim meyvelerinin tamamının fidanını üretiyoruz. Yılda yaklaşık 2 milyon fidan üretiyoruz. Bunun yüzde 50’sini Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediyoruz. Özellikle Kazakistan, ihracat yaptığımız ülke. Diğer Türk Cumhuriyetleri’ne de göndermeye devam ediyoruz.”
İstihdama katkı sağlıyor
Kaplan, Türkiye’de yaklaşık 3 bin dönüm bahçe tesis ettiklerini, yaklaşık 1000 dönüm alanda da 5 bin ton elma ve armut üretimi yaptıklarını dile getirdi.
İstihdama katkı sağladıklarını aktaran Kaplan, “Daimi olarak çalışan 15 işçimiz var, yevmiyeyle 200 kişi çalışıyor. Üretmeye devam edeceğiz. Bu konuda da devletimizin, Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri çok. Üretime yapılan desteklerle büyümemize ve bu işleri yapmamıza vesile oluyorlar. Ürünlerin elde kalmayacağı sözleri bizlere umut veriyor, devletimizin arkamızda olduğunu hissedince daha güçlü oluyoruz.” ifadesini kullandı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş da firmanın Türkiye’nin sayılı meyve fidanı üretimi yapan tesislerinden birine sahip olduğunu ifade etti.
Firmanın ürettiği fidanların yarısını ihraç etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Baş, “Diğer üretimini ise yurt içine satıyor. Yaşadığımız bu sıkıntılı süreçler de bile üretime devam ediyoruz. Bakanlığımızın aldığı tedbirlerle beraber, üreticimizi desteklemeye devam ediyoruz.” dedi.

]]>